top of page
  • Фото автораМихайло Чорний

8 запитань власника самому собі - про розвиток бізнесу

Оновлено: 30 жовт. 2023 р.

Люблю ставити запитання і спостерігати, як відповідають, що відповідають, звідки беруть відповідь, яку я чую в цей момент. Правильні запитання дають правильні відповіді. Інколи у правильні відповіді важко повірити, бо вони показують нам правду, яку ми не хочемо сприймати. І втікаємо від неї.

Я вже писав, у попередній статті про 4 ключові сфери управління організацією для контролю розвитку бізнесу (розвиток бізнесу), незнаю чи Ви давали собі відповідь на питання, які є там присутні, проте нижче ви прочитаєте інші запитання, які стосуються не бізнесу, а саме власника.

Розвиток бізнесу через запитання власника самому собі

Нижче Ви прочитаєте вісім ключових запитань, які має поставити собі власник бізнесу ( тут ключове не керівник чи операційний менеджер, а саме власник) і дати чесну відповідь, яка є актуальна на даний момент.


1. Для чого? Це питання показує мету і суть того, що Ви робите, чи що виробляєте, тут не має різниці. Це вже була моя десята консультація в Проєкті «Західний центр підтримки переміщених бізнесів» за фінансування Проєкту USAID «Економічна підтримка України», коли я слухав та чув те, що говорить бенефіціар про свій бізнес та його історію, і хотілось поставити запитання – для чого Ви цим займаєтесь? Комусь поставив, хтось був не готовий його почути.


2. Що Ви хочете? Не бізнес, а Ви. Що Ви хочете сьогодні, завтра, через місяць? Як те чого Ви хочете може вплинути на Ваш бізнес на даний момент? Чого Ви хотіли від життя коли створили свій бізнес? Для чого Ви цього хотіли? Коли ставлю це запитання – більшість не знає чого хочуть, ще частина хотіли показники продажів і прибутку більш, ніж реально можна зробити.


3. Хто хоче? Це напевне найскладніше запитання, яке може бути, і відповідь на нього теж важко знайти. Може здатись, що легко, але це зовсім не так. Наприклад Ви маєте відповідь на запитання – що Ви хочете? – Хочу квартиру, нову машину, будинок за містом. Тепер поставте собі запитання – хто хоче квартиру? Хто хоче нову машину? Хто хоче?


4. Кому потрібно те, що Ви хочете? Трохи дивне запитання, але дуже часто відповідь на нього проста – хтось інший, але не Ви. Ви хочете від життя того, що хоче хтось інший, але не Ви. Тепер варто Вам повернутись до питання № 2, і подумати – що Ви хочете?


5. Коли я зрозумію чого хочу Я, поставлю наступне питання – куди я хочу рухатись далі? І тут варто зрозуміти для себе, що цей рух буде лише на даний момент у певний проміжок часу, не більше. За певний період, коли зміняться зовнішні обставини, зміняться відповіді на питання №2, № 3 і №4, і тоді знов повернетесь сюди.

6. Які перші кроки зроблю для досягнення того, щоб рухатись у визначеному напрямку? Напишіть 5 перших кроків на найближчі 3 дні та зробіть їх, якщо Ви їх не зробите, значить Ви самі собі збрехали коли відповідали на питання №2. Поверніться назад і дайте собі час знайти відповідь.


7. Чи я щирий у своїх бажаннях? Щирий – чи відчуваю тепло і любов до своїх бажань. Щоб реалізувати власні бажання потрібно мати енергію до реалізації. Якщо Ви щирі – енергія прийде із середини, якщо ні, будете шукати її довго зовні.


8. Що отримає суспільство від того, що я досягну власні цілі? Мої цілі мають принести користь суспільству. Мої цілі лягають в основу того, що я хочу отримати від бізнесу на даний момент часу. Бізнес – це інструмент досягнення свідомих власних цілей.


Тепер може бути логічне запитання – для чого їх ставити? Для чого відповідати на запитання? Можна просто рухатись і зберігати усе, як є, з максимальною користю для себе. Можна. Усе можна. Але Ви так зраджуєте собі – цьому Я, який хоче те, чого хоче. Відповіді на ці запитання варто отримувати від себе 1 раз в рік (мінімум), або коли хочете розробити стратегію. Бо розробити стратегію можуть, питання чи хочете цього Ви, те що буде там написано.

bottom of page