top of page
  • Фото автораМихайло Чорний

А Ви знаєте хто поруч? Частина 1.

Оновлено: 31 лип. 2023 р.

Ніколи себе не запитували – хто поруч з Вами живе, працює? Напевне, ще час Ваш не прийшов поставити собі це питання.

Ця історія та досвід, який я пройшов, почалась дуже давно, і з цього моменту я ніколи не ставив собі це питання, поки одного разу не потрапив у певні ситуації, які пройшов. Думаю, для багатьох ця стаття буде корисною, особливо тих, хто працює в бізнесі та на керівних посадах.

Про що буде у статті – про маніпуляції та ігри, які застосовують люди, для того, щоб досягнути власних цілей. Для чого ця стаття Вам – щоб побачити і прийняти те, що Вами маніпулюють, ті в кого нічого, крім маніпуляцій немає. Але вони це вміють робити вишукано, вони майстри у цьому.


Блог Михайла Чорного

Усі персонажі реальні. Ми будемо їх називати «персонажами».

Отже, які ці персонажі? Вони люблять грати, майже, як актори на сцені, вони завжди грають, і ти не будеш знати де ця межа, і де правда та брехня. Вони отримують задоволення від того, що грають на своїй сцені і за своїми правилами. Ключове тут – своя сцена, бо лише на ній вони почуваються в безпеці. Ключове тут – свої цілі. І більше нічого.

Перше, що потрібно зробити – це прийняти те, що вони є, і ми їх допустили у свій бізнес, роботу, і ми з ними працюємо та рухаємось далі. Друге, напевне найбільш важке для людини, прийняти те, що ми помилились коли почали разом працювати, не побачивши, що це персонаж. Так це помилка, але це також досвід. Після цього – рішення за Вами, що далі з ними робити, бо це Ваше життя та Ваш вибір.


Тепер коротко про персонажів у цій та наступній статті:

1. Вони знецінюють інших, працю інших. Типовий приклад – в розмові, такий персонаж буде казати іншому персонажу, що його години роботи дуже дорого коштують, а Вашу працю можна замінити дешевим працівником. Коли Ви за таким спостерігаєте або читаєте, поставте собі запитання – чи варто Вам на даний момент працювати з цим персонажем? Також поставте собі запитання – для чого цей персонаж зараз це говорить?


2. На красивому екрані, у заповненій аудиторії, такий персонаж почне свій тренінг, виступ – з демонстрації на екрані слів, в більшості іншомовного походження ( можливо навіть з тлумачного словника) і тут звучить питання до залу, чи хтось знає, що цей термін означає. Ніхто звісно не знає, крім самого персонажа. Якщо у Вас таке є, я вітаю Вас, Ви «попали» до персонажа. Також вони застосовують цю техніку в переговорах ( тет-а-тет), коли хочуть відчути свою владу над Вами.


3. Керівники, які не беруть відповідальність, а максимально її перекладають на підлеглих. Вони не хочуть бути відповідальні, ні за показники, ні за цілі, але хочуть отримати найбільше вигоди і слави. Типовий випадок, такий керівник перед стартом проєкту, щоб не нести відповідальність за свої результати, і зрозуміти свої помилки, перекладає усю відповідальність на жертву. І вони хочуть, щоб жертва в даний момент дала їм відповідь та погодилась ( ключове тут вже, в даний момент, зараз). Коли Ви бачите таке у своїй організації – вітаю, Ви натрапили на персонажа. Персонажі бояться відповідальності, їм комфортно на своїй сцені.


4. Коли пишуть Вам ( Telegram, Messenger, Viber чи інший додаток) – нове речення починають з малої букви, вживають у тексті та під час розмови слова «треба», «потрібно», «просто», «терміново», «чого ти нервуєшся?».


5. Дуже голосні – надзвичайно голосно та швидко говорять, коли їм це потрібно ( ключове тут – їм потрібно), в інші моменти вони тихо спостерігають і задають уточнюючі запитання, щоб в певний момент зробивши висновки і знайшовши Вашу слабку частину у неї «вкусити». Типовий випадок – понеділок ранок, відбувається нарада, персонаж під час наради сидить за ноутбуком і активно переписується, при цьому, спостерігає хто чим займається під час наради, та в один прекрасний момент, не розставляє цілі на тиждень, а публічно, дуже голосно, перед усіма присутніми, починає виясняти стосунки з керівником відділу продажу, які не мають відношення до результатів минулого тижня відділу продажу.


6. Вони не бояться ( тут не помилка – вони не бояться) сказати, що вони цього не знають, вони не спостерігали цього раніше, вперше про це чують, і просять Вас розказати про це. Насправді, Ви вже зрозуміли, це просто гра, у яку вони грають, як актори. Типовий випадок – власник компанії каже, що не знав, що потрібно поповнити статутний капітал, і при цьому робить здивований вигляд, чого Ви це йому не сказали ( при цьому вже більше 25 років керує бізнесом). Насправді, він усе знає, для нього це просто гра, тільки гравців уже не хватає.


7. Люблять публічно принижувати інших та насміхатись, з метою породити сумніви у Вас, і щоб Ви засумнівались у своїй компетентності. У більшості, використовують сарказм та насміхання.


8. Ніколи, нічого перші не пропонують. Прагнуть, щоб інші перші запропонували умови, і потім вони їх або погодять, або внесуть правки, такі, які корисні тільки їм. Виглядає це так – ну Ви запропонуйте алгоритм, проте я бачу його таким: 1… 2… 3…. 4…. Коли отримують від Вас пропозицію, довго тягнуть час та не приймають рішення.


9. Публічна ( в більшості на своїй сцені) демонстрація емоцій – злості, ненависті, образи, ігнорування, гніву. Типовий випадок – заходить персонаж в бухгалтерію ( тут може бути будь-який інший відділ Вашої організації) та може продемонструвати свою злість чи образу через різкі та холодні відповіді, щоб викликати у потенційних жертв відчуття присоромлення.


Далі буде….

796 переглядів
bottom of page