top of page
  • Фото автораМихайло Чорний

Цілі та плани у бізнесі: бізнес-модель Остервальдера-Піньє

Стаття для тих, хто хоче стартувати новий проєкт або новий бізнес. Можливо мої думки стануть корисні також людям, які розвивають свій бізнес але застрягнули на певному етапі розвитку і не можуть рухатись далі, а кожного дня повторюється операційна діяльність.


Коли маємо на меті створити новий проєкт, ми визначаємо для себе індикатори, по яких ми ( творці проєкту) будемо вважати його успішним або не успішним, цю межу ми завжди прописуємо або визначаємо самі. Наприклад: проєкт А буде рахуватись успішний, якщо в перший місяць функціонування досягне маржі в розмірі 32% по усіх категоріях товарів, кількість клієнтів буде становити 211, середній чек клієнта – 3150 грн. Досягнення цих показників або більше для  нашого проєкту буде успіхом, а не виконання показників буде досвідом, який ми зможемо використати для наступних проєктів, або впровадити зміни в наступному місяці, які зможуть привести нас до показників, які ми хочемо досягнути. Ціль в проєкті має бути оцифрована, не має бути розмитою і нечіткою.


Цілі та плани в бізнесі: бізнес-модель Остервальдера-Піньє

Та перед тим, як створювати проєкт потрібно мати основне розуміння  для чого мені потрібний цей бізнес або проєкт, який продукт/послугу будемо виробляти/продавати, та будемо робити це самі чи в партнерстві. Інколи відповіді на ці питання вплинуть на успіх та реалізацію проєкту.


Отже ми визначились, як має виглядати наш проєкт/бізнес та яка його структура ( тут рекомендую застосовувати бізнес-модель Остервальдера-Піньє, це один з найкращих інструментів для бізнес-моделювання),  наступним нашим кроком буде відповідь на питання – куди ми хочемо прийти та за який проміжок часу.


Якщо це новий бізнес, і Ви раніше не займались бізнесом, для Вас мають бути проміжки в тривалістю 3 місяці ( за цей період Ви зрозумієте чи проєкт Ваш і зможете його або достроково завершити або внести зміни і продовжити діяльність). Якщо у Вас є досвід в бізнесі, Вам буде достатньо 1 місяця, щоб побачити з якою швидкістю буде розвиватись проєкт і чи швидкість буде задовільною, тоді ми для себе визначаємо точки  - перша точка – перший місяць, друга точка – третій місяць проєкту, третя точка – шостий місяць проєкту. У ці визначені нами точки, ми аналізуємо наші плани, які ми писали коли починали проєкт, наскільки ми досягнули нашої мети, яка подальша доля цього проєкту, і які наші подальші будуть кроки.


Немає правильних чи не правильних рішень, є рішення, які ми приймаємо або які ми не приймаємо, і в результаті ми завжди отримуємо досвід. Можемо користуватись досвідом і шляхом, який ми пройшли та маємо, для того, щоб завтра прийти в точку, яка визначена нами. Дуже часто ми не хочемо приймати рішення, або зупиняємо певні рішення, які давно дозріли, в такі моменти ми зупиняємо власне майбутнє і зависаємо на деякий час. Дуже часто бачив власників, які на довго зупиняються ( 5 – 15 років, все залежить від обставин), але такі зупинки або є свідомим рішенням, або несвідомим, і негативно впливає на розвиток.  


П’ять питань перед стартом проєкту, які допоможуть Вам досягнути цілі, які перед собою ставити:

1. Чого Ви хочете досягнути реалізацією проєкту? Пропишіть 5 – 7 фактів досягнення яких, для Вас є ключовим.

2.  Для кого цей проєкт створюєте? Ми інколи створюємо проєкти не для себе.

3.  Що і як буде генерувати Вам гроші?

4.  Куди ми будемо інвестувати отримані кошти?

5.  Куди Ви хочете потрапити через 3 – 6 місяців?

278 переглядів
bottom of page